Haber / Alper Yetgün

Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü, 300 milyondan fazla insanın yaşadığı 20 başkentin sıcaklık oranlarına dair araştırmasını tamamladı. İklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışları asfalt ve binalardan oluşan metropol kentlerde daha yoğun hissedilir hale geldi. Araştırmaya konu olan başkentlerde sıcaklıkların 35 dereceyi aştığı gün sayısı giderek artıyor. Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) yapılan analizler son 30 yıldaki değişimleri ortaya koydu.

Enstitünün araştırması sonrası ortaya çıkan sonuçlara göre 20 başkentte sıcaklıkların 35 dereceye ulaştığın gün sayısının son 30 yılda yüzde 52 oranında arttığı tespit edildi. Delhi, Dhaka ve Manila gibi başkentler bu yıl sıcaktan kaynaklanan ölümlere ve okulların kapanmasına neden olacak kadar riskli sıcaklık ölçümleri ile karşılaştı. Meteoroloji istasyonlarından alınan yüzey sıcaklığı verilerinin kullanıldığı araştırmada Delhi’nin, 74 yılın en uzun ve en şiddetli sıcak hava dalgasını yaşadığı tespit edildi.

Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı

Araştırmada sıcaklıkların 35 derece ya da daha yüksek olduğu gün sayısının 1993 – 2003 yılları arasında 4 bin 755 olduğu, bu sayının 2014 - 2023 yılları arasında ise 6 bin 500’e ulaştığı raporlandı. En büyük artış ise Endonezya’nın başkenti Jakarta’da yaşandı.

Muhabir: Alper Yetgün