Kahramanmaraş

Domuztepe Höyüğü’nde 7 bin 600 yıl öncesine ait gümüş halka bulundu

KAHRAMANMARAŞ DOMUZTEPE HÖYÜĞÜ'NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINDA 7 BİN 600 YIL ÖNCESİNE AİT BEBEKLER İÇİN KULLANILDIĞI TAHMİN EDİLEN GÜMÜŞ HALKA BULUNDU

Abone Ol

Kahramanmaraş Domuztepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında 7 bin 600 yıl öncesine ait, bebekler için kullanıldığı tahmin edilen gümüş halka bulundu.

Türkoğlu ilçesi Kelibişler Mahallesi kırsalındaki Domuztepe Höyüğü’nde bu yıl devam eden kazı çalışmaların sona erdi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında devam eden kazı çalışmalarında binlerce yıl öncesine ait farklı figürler bulunmaya devam ediliyor. Höyükte bu yıl yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 7 bin 600 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen ve bebekler için kullanıldığı tahmin edilen gümüş halkalar bulundu.

Kazı çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Tekin, “Domuztepe 2024 yılı kazı çalışmaları geçen hafta sonlandı. Bu yıl ulaştığımız çok değerli bilgiler arasında en önemlilerinden biri biriktirme alanı diye tanımladığımız silolar büyük depolar ortaya çıktı. Günümüzden 7 bin 600 yılına gümüş bir halka bulundu. Bu da önemliydi çünkü günümüzden 5 bin 500 yıl öncesine kadar bilmiyorduk. Muhtemelen bu bir bebeğin bileğine takılmış olmasıydı. Bunların analizleri yapılacak. Merkezi alanların arasında biz 3 çocuk mezarı da bulduk” dedi.

1996 yılında yabancı arkeologların başlattığı kazı çalışmaları, 2013 yılından itibaren Türk bilim insanlarına devredilmişti.