Haber / Barış Çoban

Mersin'de bu yıl seyyar tezgahlarda tanesi 10 liradan satılan dikenli inciri, halk severek yiyor. Her yerde yetişmeyen dikenli incir, Türkiye’nin Akdeniz Havzası’nda yaygın olarak bulunur. Halk arasında 'şifa kaynağı' olarak bilinen dikenli incirin kökeni ve faydaları nelerdir?

A W260993 05

Dikenli incirin kökeni

Kökeni Meksika’ya dayanan dikenli incir 9 bin yıllık geçmişe sahiptir. Dünya üzerinde yaklaşık 258 çeşit dikenli incir çeşidi bulunur. Avrupa’da en büyük dikenli incir üreticisi İtalya’dır. İtalya’da özellikle Sicilya’da yıllık 80 bin ton dikenli incir üretimi yapılır. Şili, İsrail, Güney Afrika, Meksika ve Amerika’da İtalya’yı izliyor.

Verimsiz, tarıma elverişli olmayan topraklarda yetişen dikenli incir Türkiye’de Akdeniz Havzası’nda yaygın olarak bulunur. Dikenli incir Mersin, Anamur ve Tarsus yöresinde tamamen doğal bir şekilde yetişir. Türkiye’de dikenli incir yetiştiriciliğine gereken önemin verilmemesinden dolayı herhangi bir endüstriyel yetiştiricilik yok.

Türkiye’de tüy dikenli ve mızrak dikenli olmak üzere iki çeşit dikenli incir var. Tüy dikenli olanların meyve kalitesi daha yüksek olduğundan dolayı amatör olarak bahçelerinde dikenli incir yetiştirip satan üreticiler bu çeşidi daha çok tercih ediliyor. Tarsus İncir Gediği, Sayköy ve Taş Obası ve Anamur’un bazı bölgelerinde kaliteli dikenli incir türleri var.

Dikenli incirin faydaları

Yüksek C vitamini içeriğine sahip olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ayrıca hastalığa yakalanma durumunda iyileşme sürecini kısaltır.

Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile canlılık ve zindelik sağlayan dikenli incir, pozitif enerjisi ile depresyon ve stresten uzaklaşmanızı destekler.

Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.

Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

The Guardian’dan ‘Türkiye Hakkında En İyi 5 Kitap’ seçkisi The Guardian’dan ‘Türkiye Hakkında En İyi 5 Kitap’ seçkisi

Dikenli incir şeker hastalığı olanlarda yüksek lif oranı nedeniyle önerilir. Mideyi yavaş terk ettiğinden dolayı kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.

Düzenli tüketildiğinde cildin mat görüntüsünü düzenlemek dikenli incirin faydaları arasında yer alır. Uzun süre belirli miktarlarda düzenli olarak dikenli incir tükettiğinizde cildinizin ışıl ışıl parladığını ve kırışıklıklarınızın azaldığını fark edersiniz.

Düşük kalorisi ve bağırsakları çalıştırıcı etkisinden dolayı dikenli incir diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Yüksek lif içeriğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar.

Dikkat edilmesi gerekenler

Gebelikte dikenli incir yenmesinin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak bazı insanlarda dikenli incir alerjisi görülebilir. Gebelik özel bir durum olduğu için dikenli incir tüketilmeden önce doktora danışılmasında fayda vardır.

Yararlı bir meyve olmasına karşın aşırı tüketiminde dikenli incir zararları görülebilir. Özellikle çekirdeklerinin sindirilememesi ciddi mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.

Muhabir: Barış Çoban