Özel Haber

Çukurova Havalimanı için usulsüz ödeme iddiası

CHP, 10 Ağustos’ta açılışı yapılan ve hava trafiğini başlatan Uluslararası Çukurova Havalimanı hakkında usulsüz maliyet artışı iddiasında bulundu.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Yıllardır yapımı süren ve Adana Havalimanı konusundaki tartışmaların ardından 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak uçuşlarını başlatan Uluslararası Çukurova Havalimanı bu kez de usulsüz ödeme iddialarıyla gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, havalimanı yapım şirketine usulsüzce maliyet artışı ödemelerinin yapıldığını ve ödemenin milyonları bulduğunu iddia etti.

Yaptıkları araştırmaların ardından usulsüzlük tespit ettiklerini ve bu araştırmaların kaynağının yine DHMİ faaliyet raporlarından elde ettiklerini belirten Yavuzyılmaz, “AK Parti’nin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çukurova Havalimanını işleten şirkete usulsüz olarak devasa tutarda ilave maliyet artışı ödediğini tespit ettik” dedi.

Sözleşmeye göre şirketin maliyetinin 155 milyon Euro olduğunu ve yasal maliyet artık oranının yüzde 20 olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz, beyan edilen şirket maliyetinin 244 milyon 514 bin 852 Euro olduğunu açıkladı. Yavuzyılmaz, 186 milyon Euro olması gereken artış miktarının ilave 58 milyon 514 bin 852 Euro ile fazladan ödendiğini iddia etti.

“Sözleşmeye göre maliyet artış sınırı yüzde 20 olarak belirlendiği halde, bu oran şirkete yüzde 57 olarak uygulanmış durumda” diyen Yavuzyılmaz, güncel kurla 2 Milyar 163 Milyon Lira usulsüz ödemeye dikkat çekerek ihale koşullarının değiştiğini savunarak, bu konuda suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Bakanlığın açıklamalarını işaret eden Yavuzyılmaz, “İlave maliyet artışı 25 yıllık işletme süresinin sonuna eklenmemiş ve şirketin Hazineye ödeyeceği kira tutarından da düşülmemiş” diyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın “Bu 89 Milyon Euro şirkete nasıl ödendi?” sorusunu yanıtlamasını istedi.