Haber / Begüm Acımış

Tüm dünyayı etkisi altında bırakarak pandemi döneminin yaşanmasına neden olan Covid-19 virüsü üzerine bilim insanlarının araştırmaları devam ediyor. İngiliz bilim insanları çalışmalarını virüse maruz kalsa da hastalığı yaşamayanlar üzerine bir dizi araştırma yaptı. Vücutlarına virüs girmesine rağmen hasta olmayan insanlar tespit edilirken bunun nedenleri üzerine araştırmalar yapıldı.

TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret

Virüsün vücuda girişi sırasında burundaki özel hücrelerin virüsü fark ettiği ortaya çıkarken aynı zamanda bu insanlarda virüse maruz kalmaları sırasında bir genin yüksek seviyelerde olduğu belirlendi. HLA-DQA2 adlı genin seviyesinin yüksek olması araştırmalarının yönünü buraya çevirdi. Virüsün hastalığa dönüşmediği bu kişilerde yapılan araştırmalar sonucunda SARS-CoV-2 virüsüne yüksek bağışıklık geliştiği ortaya çıktı. Bu bağışıklık tepkisi insan vücudunun virüsü tanımlamasına ve enfeksiyona neden olacak bir yer edinmesini engellemesine neden olduğu anlaşıldı.

Imperial College London tarafından yürütülen araştırmalar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Virüsü hemen temizleyen bireyler, tipik bir yaygın bağışıklık tepkisi göstermedi; bunun yerine, burunda daha önce hiç görülmemiş, incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkileri oluştu.”