Özel Haber

Çocuklara yönelik ihlaller 2023’te yüzde 21 arttı

Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu’nu yayınlayarak çocuklara yönelik ihlallerin 2023’te yüzde 21 arttığını belirledi.

Abone Ol

Haber / Yavuz Arslan Karakoç

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen silahlı çatışmalarda çocukların durumu oturumunda Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu ele alındı. Özellikle Gazze Şeridi’nde yaşananları aktaran rapor, üye ülkelerle paylaşıldı.

Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria bölgelerindeki duruma değinerek binlerce çocuğun acı çektiğini ifade etti. Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çocuklara yönelik ihlallerin tahmin edilmez boyutta arttığı belirtilen raporun değerlendirmesinde her vakanın ardında bir çocuğun korkunç deneyiminin bulunduğu kaydedildi.

Yapılan oturumda, Birleşmiş Milletler’in şartlarının ihlal edildiği, silahlı çatışmalarda en yoğun zararı çocukların gördüğü hatırlatıldı. Aynı zamanda Gazze'de binlerce kayıp çocuğun cesedinin enkaz altında kaldığı konuşuldu. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Müdür Yardımcısı Ted Chaiban, 2023 yılında çocuklara yönelik ihlallerin yüzde 21 artığının altını çizdi.

Gazze’de çocuklara ulaştırılmak üzere yapılan çalışmaların engellendiği, ciddi düzeyde yetersiz beslenme vakasının olduğu ve rakamların her geçen gün arttığı belirtilirken bölgede tarafların gereken şartlara uyması çağrısı yinelendi.