Haber / Aysun Koç Aydoğan

Siber zorbalık, dijital iletişim araçları aracılığıyla bir kişiyi utandıran, tehdit veya taciz eden davranışları, zarar verme amacını taşıyan eylemlerde bulunmayı içeriyor. Sosyal medya platformlarında, dijital teknolojilerde sıkça rastlanan durumlardan bir tanesi olan siber zorbalık özellikle çocuklar arasında yayılmaya ve ciddi boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Dünya genelinde mağdurlar tarafından bildirilen en yaygın siber zorbalık vakaları arasında, birini aşağılamak için isim takılması, birinin rızası dışında utanç verici fotoğraflarını veya videolarını yayınlanması ve mesajlaşma platformları aracılığıyla kaba veya tehdit edici mesajlar gönderilmesi bulunuyor.

DSÖ: Her 6 ergenden biri siber zorbalığa maruz kalıyor

Bu tip siber zorbalık örneklerinin özellikle çocukların tüm yaşam alanlarına etki etmesi bulundukları her ortamda endişe, kaygı, üzüntü gibi hisleri yaşamalarına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, yaklaşık her altı ergenden birinin siber zorbalığa maruz kaldığını ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda, kötü niyetli ve içerikli mesaj, gönderi veya elektronik postalar ya da izinsiz olarak çevrimiçi görüntü veya fotoğraf paylaşmak da dahil olmak üzere siber zorbalığın arttığı tespit edildi.

Dünya nüfusunun yüzde 70’e yakınının internet kullanıcısı olduğu günümüzde oranlar giderek artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, okul çağındaki çocukların zorbalığa maruz kalma yolunun değiştiğinin altını çiziyor. 2018’den bu yana okul ortamında yaşanan zorbalık sabit kalırken, siber zorbalıkta dikkate değer bir artış araştırmalarla kayıt altına alınmış durumda.

TÜBİTAK: Öğrencilerin yüzde 60’ı sosyal medyada siber zorbalıkla karşılaşıyor

Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi siber zorbalık oranları dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte artış gösteriyor. TÜBİTAK’ın Kocaeli Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucunda ortaya çıkan raporda öğrencilerin yüzde 60’ının sosyal medya üzerinden siber zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Öğrencilerin maruz kaldığı sözlü zorbalık yüzde 12,5 seviyelerinde görülürken, siber zorbalık yapan öğrencilerin oranının ise yüzde 10,5 seviyelerine ulaştığı belirtiliyor.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı siber zorbalık konusunda farkındalık yaratma çalışmalarında yayınladığı içeriklerle hem öğrencileri hem de velileri konu hakkında bilgilendirmeye ve uyarmaya çalışıyor. Yayınlanan içeriklerle siber zorbalık kapsamına giren davranışlar ise şöyle sıralanıyor;

•Sosyal medyada bir başkasının rahatsızlık verici görüntülerini yayınlamak,

•Bir başkası hakkında yalan ya da uydurma haberler yaratmak ve bunları yaymak,

Alzheimer hastalığının yükselişi önlenemiyor Alzheimer hastalığının yükselişi önlenemiyor

•Bir başkasının özel ya da mahrem bilgilerini sızdırmak,

•Tehdit mesajları yollamak, hakarete varan ifadeler kullanmak,

•Anonim hesaplardan taciz etmek, rahatsızlık vermek,

•Bir başkasının hesaplarını ele geçirmek bu hesaplardan uygunsuz yayınlar yapmak,

•Bir kimseyi ısrarla takip etmek,

•Bir kimsenin paylaşımlarına kasıtlı olarak sürekli olumsuz yorumlar yapmak.

Muhabir: Aysun Koç Aydoğan