Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, verdiği araştırma önergesinde “iş güvenliğinden uzak, maaş ödemeleri düzenli yapılmayan, personelin mesai ücretinden kesinti yapan, personele mobbing uygulayan CCN Holding Mersin Sağlık A.Ş.’nin durumlarının incelenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemini belirterek, Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyorum” dedi.

“Sözleşmeler dava konusu olunca gün yüzüne çıkıyor”

C H Pli Dincer Arastirma Önergesi Ile Mersin Sehir Hastanesini Sordu

CCN Holding Mersin Sağlık A.Ş. bünyesinde bin 50 resmi çalışanı göründüğünü ancak filli olarak bu sayının daha düşük olduğunu öne süren Dinçer, “Hükümetin sağlık alanındaki en büyük projelerinden biri olarak sunduğu Mersin Şehir Hastanesi’nde açıldığı günden, bugüne kadar sorunlar bitmiyor. İlk günlerde ulaşım sıkıntıları ile gündeme gelen hastane, proje sözleşmelerine göre bedelsiz kamu arazilerine inşa edilerek, devlet şehir hastaneleri, yüklenici şirketlere kura endeksli olarak 25 yıl boyunca kira ve alt yapı yatırımları için yan hizmet bedeli ödemek durumundadır. Kira bedeli her yıl enflasyon oranında kur endeksli olarak güncelleniyor, nedense kira sözleşmeleri ve hizmet bedelleri açıklanmıyor, kamuoyu ile paylaşılmıyor ancak ticari sır niteliğindeki sözleşmeler dava konusu olduğunda gün yüzüne çıkıyor” dedi.

Personeller mobbinge maruz kalıyor

Çalışanların ciddi baskı altında olduklarını ve mobbinge maruz bırakıldıklarını ileri süren Dinçer, çalışma şartlarına dair şu açıklamalara yer verdi:

“Aynı hastanede aynı işi yapan sendikalı personeller aylık ikramiyeleriyle beraber ortalama 41 bin TL alırken, CCN gruba bağlı temizlik, hasta taşıma gibi personeller asgari ücret alıyorlar.

CCN Holding Mersin A.Ş, personellerin hakları olan banka promosyonlarını da çalışanlarına vermiyor.

Personelin bir günlük mesai ücreti 430 TL iken, rapor alan personelden günlük 800 TL maaş kesintisi yapılıyor.

Üç kişinin yapacağı işi, bir personele yaptırarak mobbing uygulanıyor.

İnsan kaynaklarından maaş bordosunu almak her personelin hakkıdır. Ancak CCN grup çalışanları önce müdür, sonra şeflerden izin almak suretiyle, maaş bordolarını bile alamıyor veya zorlaştırılıyor.

Çalışan personel İzin almak istediği zaman, eleman eksikliği bahane edilerek izin verilmiyor,

Devletin belirlediği resmi tatilleri ve idari izinleri, personelin yıllık izinlerden kesiliyor.

Yıllardır iyileştirme yapılmayan, asgari ücret seviyesinde çalışanların maaşları zamanında ve düzenli yatırılmıyor.

Resmi tatillerde tutulan nöbetler yasal olarak çift yevmiye verilmesi gerekirken, tek yevmiye ödemesi yapılıyor.

Personel otoparkını kullanma hakkı var iken bu da CCN personeline yasaklanmıştır.

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’a siyasi yasak Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’a siyasi yasak

Çalışan personelin kendi isteği ile BES kesintilerini iptal ettirmelerine rağmen, bir sonraki ay tekrardan işleme alınarak zorunlu tutuluyor.

Bayram ikramiyeleri ve mesai ücretleri nakit olarak değil, üç harfli yandaş firmalara alışveriş çeki olarak veriliyor”

Personelin yanında olduklarını ve sesleri olacaklarını belirten Dinçer, “Mersin Şehir Hastanesi’nde neler oluyor?” diyerek Meclis araştırmasının başlamasını talep etti.

Muhabir: Haber Merkezi