Haber / Ceren Seyran İnan

Bilişim Zirvesi, insan ve yapay zeka iş birliğini işleyecek Bilişim Zirvesi, insan ve yapay zeka iş birliğini işleyecek

CHP’li belediyelerin SGK ve vergi dairelerine borçlarına dair çalışmaları devam ediyor. Sosyal Demokrat Belediyecilik Eşgüdüm Konseyi’nde bir araya gelen belediyeler, borçların ödenmesine dair tartışmalar yürüttü. Ankara’da yapılan toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer de katıldı. Belediye hizmetlerinin aksamaması, personellerin maaş ödemelerinde sorun yaşanmaması gibi durumlar öncelikli olurken masaya gelen önerilerden biri de mahsuplaşma yöntemi oldu.

Hükümetle görüşmelerin yapılması konusu konuşulurken çözüm yöntemi önerilerinden biri arazi karşılığı mahsuplaşma oldu. Belediyelere ait bazı arazilerin kamusal hizmet için hükümetle mahsuplaşılması gündemde yerini aldı. Borçlar karşılığı bazı arazilerin hükümete bırakılması, AK Parti belediyelerinin de sıkça bu yönteme başvurduğu konuşuldu. Yüksek oranda alınan vergiler nedeniyle KDV alacaklarına karşılık da mahsuplaşılma yönteminin kullanılması bir diğer seçenek olarak önerildi. Böyle borçlara karşılık takas yöntemlerinin kullanılması ön görülüyor. Borçların faizlerinin görüşmelerle sildirilerek uzun vadeli ödeme planlarının yapılması da öne çıkan çözüm önerileri arasında oldu. CHP’li belediyelerin haciz gibi durumlarla karşılaşmaması için yöntemlerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Mersin’de son durum nedir?

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ise en son gelişme Başkan Seçer’in açıklamalarıyla olmuş, toplam borcun boyutları tarafından açıklanmıştı. Belediyenin borcunun ciddi bir miktarda olmadığını belirterek, toplam borç miktarını açıklayan Seçer, “Bizim SGK ya da vergiyle ilgiyle ilgili aman aman, dünya kadar borcu var gibi bir şey yok. Yapılandırılmış dahil büyün iştiraklerin, Denizkızı dahil, Kültür A.Ş. dahil, İmar A.Ş. dahil hepsini katıyorum. Bizim toplam borcumuz 1 milyar 359 milyon dolar. Bütün borçların kümülatif olarak toplamı bundan ibarettir. Bu kadar büyük montanlı insanın çalıştığı bir belediye için, geliri, yıllık bütçesi 30 milyarın üzerinde olan bir belediye için bu borç çok önemli bir rakam değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan