Haber / Ceren Seyran İnan

İklim aktivizmi ve kentler üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu 350 Türkiye yaptığı çağrı ile 2025-2029 stratejik plan çalışmalarını sürdüren büyükşehir belediyelerine seslendi. 50 binden fazla nüfus barındıran yerel yönetimlerin seçimlerden sonraki altı aylık süre içinde çalışmasını yürütmek zorunda oldukları gelecek dönem stratejik planları için süreç işlerken iklim aktivistleri enerji dönüşümleri için kampanya başlattı.

350 Türkiye’nin enerji dönüşümü kampanyası, 30 büyükşehir belediyesini stratejik planlarında artan enerji maliyetleriyle mücadele etmeye çağırıyor. İmza kampanyası başlatan iklim aktivistleri, sağlıklı ve enerji dönüşümüne açık kentler için adım atılması gerektiğini söyleyerek, destek bekliyor. İmza kampanyasının tamamlanmasının ardından belediyelere sunulması ve belediyelerin stratejik planlarında enerji dönüşümünü mutlaka kayda geçirmesi talep ediliyor. Bu planlama ile sadece enerji dönüşümü değil aynı zamanda iklim krizi ile mücadele noktasında da önemli adımlar atılabileceğini aktaran çevreciler, artan maliyetlere de bu şekilde önlem alınabileceğini belirtiyor.

Kampanyanın belediyelerden talepleri ise şunlar:

• Başta belediye yerleşkeleri ve kamu binaları olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği arttırılmalı ve 2029 yılına kadar belediye kurumsal elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılanmalı

• Yeni yapılacak ve yenilenecek tüm binaların çatıları güneş enerjisi panellerinin kurulumuna uygun hale getirilmeli ve bu binaların 2029 yılına kadar en az yüzde 50’sinde çatı tipi güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanmalı

• Belediye, bünyesinde enerji çözüm noktaları aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği hakkında bilgilendirme yapılmalı.

Hava sıcaklıkları düşüyor Hava sıcaklıkları düşüyor

Muhabir: Ceren Seyran İnan