Haber / Hamdi Talaş
İlk olarak Prof. Dr. Thomas Oaster tarafından 7 Şubat 1992 tarihinde dile getirilen proje, resmi olarak ise kabul edilmesi ve kutlanması ise ilk defa 1999 yılında Trinidad-Tobago'da gerçekleşmiştir.
Dünya Erkekler Günü, UNESCO'da da dile getirilmiş ve Ingenborg Breines Kadın ve Barış Kültür Müdürü tarafından "Bu mükemmel bir fikir ve bazı cinsiyet dengelerini bize verecektir" sözleri ile önemi anlatılmıştır.
Uluslararası Erkekler Günü'nün kutlanma amacı cinsiyetler arası ilişkilerin geliştirilmesi, erkeklerin rol model olduğu durumların vurgulanması, erkeklerin yaşadığı cinsiyete bağlı eşitsizlikler vs. birçok konuyu içerir.
DÜNYA ERKEKLER GÜNÜNÜN ÖNEMİ
İlk kez 1992 yılında Prof. Dr Thomas Oaster tarafından gündeme getirilen Dünya Erkekler Günü’nün amacı özellikle zayıf karakterli erkekleri korumayı hedeflemiştir.
Oaster, erkeklerin sosyal yaşamlarında özellikle aileleri tarafından ötekileşmeye ve yabancılaşmaya zorlanmaya, şiddet görmelerine, taciz edilmelerine, evsiz barksız kalmaya hatta intihar girişiminde bulunmaya karşı korunmaya alınmaları gerektiğini savunarak dikkat çekmek için bu günü Birleşmiş Milletle'e sunar.
Çok fazla bilinmeyen bu günü, 2016 araştırmalarına göre; takvimlerine ekleyen ve kutlayan ülkeler şöyle sıralanır:
Amerika Birleşik Devletleri, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Avusturya, Bosna-Hersek, Botsvana, Burundi, Çin, Danimarka, Fransa, Gana, Güney Afrika, Grenada, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, İrlanda, İtalya, Jamaika, Kanada, Cayman Adaları, Küba, Man Adası, Macaristan, Malta, Nijerya, Norveç, Pakistan, Romanya, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Singapur, Seyşeller, Tanzanya, Trinidad-Tobago, Ukrayna, Zimbabve.