Haber / Alper Yetgün
19 Aralık’ta Mersin Gümrük Dairesi’nde gerçekleştirilen rüşvet operasyonu kapsamında 114 şüphelinin gözaltına alındığı açıklanmış, 24’ü gümrük görevlisi ve 67’si gümrük müşaviri olmak üzere toplamda 91 kişi tutuklanmıştı. Tutuklamaların ardından gümrük işlemlerinde çalışanların iş yükünün arttığını dile getiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, konu hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Ticaret Bakanlığı’nı uyarıyoruz”
Şube binasında yapılan toplantıda açıklama yapan Şube Başkanı Kemal Göçmen, operasyonlar sonrası yaşananları aktararak, “91 çalışanın tutuklanmış olması zaten eksik kadro ile çalışılan Gümrük İdaresindeki arkadaşlarımızın iş yükünü artırmış ve işlerin aksamasına, vatandaşın ihracat ve ithalat işlemlerinin hatalı yapılmasına neden olmaktadır. Büro Emekçileri Sendikası olarak; daha önce defalarca dile getirdiğimiz, Gümrükler Genel Müdürlüğü emekçilerinin taleplerini ve yaşanan bu çürümüşlüğün düzeltilmesi için Ticaret Bakanlığı’nı uyarıyoruz” dedi.
Gümrük çalışanlarına uygulanan yönetmeliklere değinen Göçmen, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personel Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılan tayinlerde yönetmeliğin adil uygulanmaması ve bölgelerarası sürelerden kaynaklanan dengesizlikler gümrük emekçilerini mağdur etmektedir. Rotasyon uygulaması ise başlı başına sorun haline gelmiştir. Personelin eş durumu, çocukların eğitimi, sağlık durumu mazeretlerinin göz ardı edilmesiyle aile bütünlüğü bozulmaktadır. Bakanlığın tüm birimlerinde adil ve eşit şekilde tüm personeli kapsayan, mazeretleri göz önünde bulunduran ve becayiş uygulamasını da içine alan bir yönetmelik düzenlenmelidir. Yaz aylarında yoğunlaşan geçici görevlendirmelere son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Talepler sırlandı
Çalışanların ek mesai ücretlerinden, çalışma saatlerine dek birçok konuda zorluk yaşadığını belirten Göçmen, personellerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Fazla mesai ücreti uygulamasında kanuni limitlerin en üst tutarı üzerinden ödeme yapılmalıdır.
Harcırah Kanunu hükümlerine göre ödenen yolluklarda İstanbul, İzmit, Bursa ve İzmir uygulamaları dikkate alınarak tüm Bölge Müdürlüklerinde eşit yolluk ödemesi yapılmalıdır.
VHKİ ve bilgisayar işletmenliği kadroları liyakat esasına göre talep eden personele verilmelidir.
Yurtdışı Sözleşmeli Personele yapılacak skala ve tavan ücretinin Dışişleri Bakanlığında yurt dışı sözleşmeli çalışan personel ile eşitlenmelidir.
Gümrük personelinin Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir yardımcılığı sınavlarına girebilmeleri için staj ve istifa şartının kaldırılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
Taşra personelinin çalışma koşulları ve yemekhane sorunları hala çözülmüş değildir. “Yap işlet devret” yöntemiyle modernize edilen kimi sınır kapılarında, 24 saat peronlarda hizmet veren gümrük çalışanlarının doğal ve insani ihtiyaçları karşılanması için peronlarda W.C, çay, yemek vb. bulundurulmalıdır.
Tek tip kıyafet uygulamasına son verilmelidir.
Nöbet sistemiyle çalışan personele, resmi ve dini bayramlar nedeniyle kullandırılmayan izinlerin talepleri doğrultusunda kullanmalarına imkân sağlanmalıdır”