Bayramlarda çocuklarınıza bunları lütfen yapmayın!

Abone Ol

AHH NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR!

Kıymetli ebeveynler,

Endişe etmeyin, o bayramlar hiçbir yere gitmediler sadece zamanın ruhu değiştikçe onlarda güncellendiler. Yeni sürümünde farklı geçirilen bayramlarda özellikle çocuklarımız için olumsuz etkiler oluşturabilecek birkaç noktaya değinmek isterim.

Sınav puanı, yüzdelik dilimleri üzerinden çocuklarınızı, bayram ziyaretlerinizde diğer çocuklar ile kıyaslamayın.

Liselere Geçiş Sistemi Sınav sonuçlarının açıklanması ve çocuğunuzun bu sınavdan aldığı puan, lütfen bayram ziyaretlerinizin konusu olmasın. Özellikle diğer akraba çocukları ile sınav puanları üzerinden çocuğunuzu kıyaslamayın. Olumlu ya da olumsuz yargılardan kaçının. Aile içinde sınav sonucunuzu değerlendirin. Tercih zamanında mutlaka okulunuzdan yardım alın. (Bir sonraki yazımın konusu sağlıklı lise tercihi ile ilgili olacaktır.)

Bayramlık alışverişinde kendi zevkinize göre alışveriş yapmayın.

Birçok çocuğun en çok heyecanlandığı aşama bayram alışverişidir. Ancak kendi istediği alınmadığında morali bozulan ya da ailenin beğendiği şeyleri giymek istemeyen çocuklar bu noktada kriz çıkartabilir ya da kendisine saygı duyulmadığı hissine kapılıp, yanlış yargılar geliştirebilir. Bu sebeple mümkün mertebe çocuğunuzun zevklerine saygı duyun, hiçbir şekilde oluru olmayan kıyafetlerin ya da alışverişin neden oluru olmadığını sabırla anlatın. Bütçenizin yetmediği ürünleri istediklerinde yine sabırla ve açıkça neden alamayacağınızı anlatın. Ya da uygun şartlar ne zaman gelişirse o zaman alabileceğinizi söyleyin ve o zaman dilimi geldiğinde mutlaka almaya çalışın.

Çocuğunuzun davranışlarını 'ayıp olur' yargısı ile değiştirmeye çalışmayın.

"Çocuğum öp hadi amcanın elini, yoksa çok ayıp olur" sözü hepimizin herhalde en çok bildiklerindendir. Kalabalık bir bayram ziyaretinde çocuğunuza karşı olan bu söyleminiz ile çocuğunuza ilerde topluluk önünde konuşamama ya da gereksiz heyecanlanma özelliğini kazandırabileceğinizi lütfen unutmayın. Bu ve buna benzer her söylem ciddi özgüven zedelenmesine neden olur. Çocuklara öğretmek istediğiniz davranışlarda önce model olmaya çalışmalısınız. Topluluk önünde çocuklarınızın davranışlarını eleştirmemeli ya da düzeltmeye çalışmamalısınız. Bırakın bu bayramda çocuklar el öpmesin ama kendilerine güvenleri gelişsin.

Ayrıca çocuklarınızı bedensel iletişim kurmaları konusunda lütfen zorlamayın. "Hadi git abla seni bir kere öpsün" gibi yaklaşımlar doğru değildir. Farklı çocuklarla iletişim kurarken de çocuğa tepeden konuşmak yerine, diz çökerek çocuğun gözleri ile aynı hizaya gelerek iletişim kurmaya çalışın. Öpmek ya da sarılmak istediğinizde çocuğun kendisinden izin alın, ailesinden değil. (Çocuk konuşamayacak ya da kendini ifade edemeyecek yaşta ise aile ile iletişim kurmanız doğru olacaktır.) Mahremiyet eğitimi hakkında mutlaka bilgilenin ve çocuğunuzu bilgilendirin.

Çocuğunuzun harçlıklarını alıp, onun adına ya da ondan habersiz harcamayın.

Bayramlarda çocuklara verilen harçlıkların yaşlarına göre oranlarına lütfen dikkat edin. Harçlık alan çocuğunuzun parasına sizler banka olun ve paranın bankada güvende olduğunu istediği harcamada verebileceğinizi anlatın. Kendi parasını yönetebilme hakkını verin. İsterse parasını mantıklı bir şekilde nasıl harcayabileceği konusunda öneri verebileceğinizi söyleyin. Sadece bayramlarda değil, düzenli alınan harçlıklarda da plan ve tasarrufun nasıl olması gerektiğini anlatıp, harçlığını yönetme becerisi kazanmasına yardım edebilirsiniz.

Telefon ve bilgisayara kısıtlama getirin. Dışarıda aile aktiviteleri yapmaya özen gösterin.

Bayramla birlikte gelen tatillerde çocukları telefondan ayırmak çoğu zaman korkunç kavgalara sebep olabilmektedir. Bütün bunların önüne geçmek için tatil boyunca birlikte program hazırlayıp, hangi gün hangi etkinlikleri yapacağınızı ve hangi saatler içinde aile bireylerinin telefon ile zaman geçireceğini önceden belirleyin. Böylelikle olası problemlerin önüne geçin. Ailecek yapacağınız etkinliklere karar verirken mutlaka çocuklarınızın fikirlerini de almaya özen gösterin.

Ve beslenme düzeni…

Ağır yemekler ve şekerli gıdalar hem çocuğunuz hem de sizin için özellikle bayramlarda büyük tehlike taşımaktadır. Bu tehlikenin farkına varıp, önce kendi beslenme düzeninizi organize edip, rol model olun sonra çocuklarınıza da onların yaşlarına uygun bir beslenme düzenini uygulayın. Aile ile yapılan keyifli akşam yürüyüşlerini önemseyin. Bol bol gülün ve yürüyün… Hareket ve huzur dolu sağlıklı bayramlar dilerim.