Haber / Ceren Seyran İnan

Balıkesir’in Edremit ilçesinden turizmi etkilediği gerekçesiyle sökülen ve Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından Aydıncık’a kurulması planlanan balık çiftlikleri Mersin kamuoyundan yoğun tepkiler almaya devam ediyor. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız yaptığı konuşmada balık çiftliklerine ruhsatların verilmeye başlandığını söyleyerek kentte ve denizde yaratacağı kirliliğe dair sert konuştu.

“Ben başımıza bela olacak demiştim”

2022 yılında yine meclis konuşmasında balık çiftliklerinin Mersin’in başına bela olacağını ısrarla söylediğini dile getiren Başkan Yıldız, “Yine bu salonda dedik ki; bu balık çiftlikleri realize edilirse ki 34 tane ruhsat verilmesi düşünülüyordu bunlara, şimdi yavaş yavaş verilmeye başlandı, ‘bu 34 tane balık çiftliği ruhsatı kentimizde 680 bin insanın yaşayacağı foseptik kirliliğini yaratacak güçtedir’ diye bilim insanlarının yaptığı araştırmayı da anlatmıştım o zaman. Neredeyse Mersin’in merkez nüfusunun yarısından fazlası insanın doğurduğu foseptik kirliliği neyse şimdi Mersin’in sahillerinde ruhsatlandırılması düşünülen ve bir kısmı realize edilen bu çiftliklerin de yaratacağı kirlilik bu kadar. Üstelik bir kurala uymadan bunları yapıyorlar” dedi.

“Ekolojik saldırıdır”

Balıkesir kıyılarından sökülen balık çiftliklerinin Mersin kıyılarına getirilmesini ekolojiye saldırı olarak nitelendiren Başkan Yıldız, “Dünyanın her yerinde var bu çiftliklerden. Aslında çok yaygın biçimde kullanılan bir şey. Ama o ülkelerde böyle bir kirliliğe sebebiyet vermiyor bu. Ama biz bunu kanunda yazan şekilde ruhsatlandırmadığımız için, bunlara da göz yumduğumuz için, bu kurumları da siyasallaştırdığımız için bunlar bizim karşımıza en temel üretim alanlarında bile bir problem olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Balıkesir’de, Bodrum’da, Marmaris’te turizmi bozuyor diye çiftlikleri gönderirsiniz Mersin’e, Aydıncık’a, Dana Adası’nın burnunun dibine, ki orada dünyada bilinen en eski kalenin olduğu tarihi bir yerdir. Normalde orada gemi gezdirmezler başka ülkede olsa. Ama biz gelip onun burnunun dibine balık çiftliği koyuyoruz” diyerek doğa ve tarihsel yapı tahribatına dikkat çekti.

“Balıklar yok olacak”

Kristal Elma’da 3 ödül “8 Mart” temalı filmlerin oldu Kristal Elma’da 3 ödül “8 Mart” temalı filmlerin oldu

Mersin nüfusunun yarısının yaratacağı foseptik kirlilik kadar deniz kirliliği yaşatacağını ifade eden Başkan Yıldız, balık çiftliklerine dair uyarılarını yineleyerek şu sözleri aktardı:

“Tekrar söylüyorum; bu balık çiftliklerinin tamamı realize olursa Mersin’de yaşayan insanların oluşturduğu foseptik kadar foseptik üretecekler. Bu yaşanılmaz olacak. Bu kent ve deniz kirliliği açısından yaşanılmaz hale gelecek. Denizlerimizde zaten balık çok azaldı. Bunun tamamını yok eden bir şey olacak. Denizlerin kendisini yok eden bir şey olacak.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan