Haber / Ceren Seyran İnan
14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği, Yargıtay ve AYM kararları tartışmasının ardından Meclis kararı ile düşürülmüştü. Atalay’ın avukatları, CHP, TİP ve DEM Parti kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuruları birlikte değerlendiren AYM’nin kararı milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu yönünde olurken, karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Konuya dair duyuruyu sosyal medya hesabından yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “TBMM’nin Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararının yok hükmünde olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından açıkça tespit edildi ve gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Ülkemize yaşatılan bu büyük utanç derhal giderilmeli, Can Atalay’ın derhal tahliye edilerek milletvekili yemininin ardından görevine başlaması sağlanmalıdır. Darbeciler yenilecek, Can Atalay Meclise gelecek! Tüm Gezi tutsakları özgürlüğüne mutlaka kavuşacak” dedi.
Karara dair sosyal medya üzerinden açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, Can Atalay’ın derhal yemin ederek görevine başlaması çağrısını yaparak, “Anayasa Mahkemesi, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği gerekçeli kararıyla milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunu tespit etmiştir. Can Atalay tahliye edilmeli, hızla milletvekili yemini etmesi sağlanmalı ve tüm hakları iade edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Hükümet cephesinden ise yorum Beştepe’den geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Anayasa Mahkemesi kararının icrai bir etkisi olmayacağını savundu.
Uçum’un sözleri ise şöyle:
“Anayasa Mahkemesinin bir hükümlü milletvekili hakkında verdiği ve hukuken yok hükmünde olan kararı hakkında kısa değerlendirme:
Anayasa Mahkemesi çoğunluğunun önceki ihlal kararlarını gerekçe göstererek ilgili milletvekilinin hükümlü olduğu dosya kararının kesinleşmediği sonucuna ulaşması pozitif hukuku tanımamak demektir. AYM çoğunluğu ısrarla adli yargının en üst karar organı olan Yargıtayca verilen ve aşamalardan geçmiş kararı kesinleştiren onama kararını keyfi olarak reddetmektedir. AYM çoğunluğunun TBMM’nin milletvekilliğinin düşmesine ilişkin tamamlama merasimini göz ardı etmesi Anayasa’nın 85. Maddesine açıkça aykırıdır. Çünkü 85. madde gereğince “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme… halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü Anayasa Mahkemesinin denetimi dışındadır. Bu merasim tamamlanmış ve milletvekilliği düşmüştür. Bu merasimin (isterse eylemli iç tüzük değişikliği gibi uydurma bir gerekçeyle başvuru olsun) AYM tarafından denetimi Anayasa gereği asla mümkün değildir.”