Mersin

Aydıncık ve Gülnarlı üreticilerin badem soyma derdi bitti

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirdiği makine-ekipman destekleri sayesinde üreticilerin yüzü gülerken, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde yoğun olarak badem yetiştiren üreticilere badem soyma makinası verildi.

Abone Ol

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Aydıncık ilçesi Duruhan Mahallesi ile Gülnar’ın Yarmasu ve Bozağaç mahalleleri olmak üzere verilen 3 badem soyma makinesi sayesinde üreticinin zamanı kendine kalırken, günlerce kol gücü kullanmak zorunda da kalmıyor. Desteği yapılan badem soyma makinesi saatte 500 kilogram badem soyabiliyor. Hasadını bitiren üreticiler, eskiden günlerce uğraştıkları kabuk soyma işlemini artık 1 saat gibi kısa bir zamanda yapabiliyor. Hem Aydıncıklı hem Gülnarlı üretici, kabuk soyma derdinden kurtulduğu için hasadını keyifle yapıyor. Bu sayede üreticiler bademleri daha kısa zamanda işleyip, piyasaya çok daha hızlı bir şekilde sürebiliyor.

“Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmek”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, Aydıncık ve Gülnar ilçesine yapılan badem soyma makinesi desteğinin detaylarını anlatarak, “Aydıncık ilçesi Durağan Mahallesi, Gülnar ilçesi Yarmasu ve Bozağaç mahallelerine badem kabuk soyma makinesi desteği sağlandı. Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmek. Çünkü bademi hasat ettikten sonra bunun kabuklarını soymak zahmetli bir iş. Üreticiler günlerce bunu soymakla uğraşıyorlar. Verilen makine ile 10-12 işçinin bir günde yapacağı işi rahatlıkla birkaç saat içerisinde yapabiliyorlar. Makine saatte 500 kilo badem soyabiliyor” diye konuştu.

“Şu an bir günlük iş bir saate düştü”

Duruhan Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Kızıltaş, makine gelmeden önce badem soyma işinin kadınları çok uğraştırdığına belirterek, “Bu işle ekseriyetle kadınlar uğraşıyor. Bu badem soyma makinesi bize hibe edilmeden önce zorlanıyorlardı. Özellikle çocuklarımıza zaman ayıramıyorlardı. Çünkü gündüz topluyorduk, akşam onu soymakla meşguldük. Şu an bir günlük iş bir saate düştü. Bu nedenle Vahap Başkanıma çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.