HABER / Begüm Acımış

Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kaybolmaya yüz tutan mesleklere aday olan ancak son zamanlarda talebin arttığı ayakkabı tamircileri yetiştirecek çırak ve kalfa bulmakta zorlanıyor.
Mersin Zafer Çarşısı’nda yaklaşık 40 yıldır ayakkabı tamirciliği ile uğraşan 59 yaşındaki Ayhan Kuş, Mersin Haber Merkezi'ne konuştu.
Kuş, dedesinden ve babasından devraldığı mesleği 7 yaşından bu yana yapıyor. Meslekte yarım asrı devirdiğini anlatan Kuş, "Ortaokul ikinci sınıftan ayrılarak başladığım mesleği halen sürdürüyorum" dedi.
Ayakkabı tamirciliğinin yok olma tehlikesini yaşadığına dikkat çeken Kuş, günlük 1200 TL yevmiye vermelerine rağmen kalfa ve eleman bulamadıklarına sitem etti. Çocukların mesleği pek benimsemediğini ifade eden Kuş, "Meslekte çalıştıracak eleman, kalfa, çırak bulamıyoruz. Çocuklarımızı buraya getiremiyoruz. Çarpık eğitim sistemimizden dolayı da çırak eleman bulamıyoruz. Geçenlerde bir arkadaşım okulu çocuğunu yanıma işe gönderdi ancak işi beğenmeyip gitti. Bizim iş o kadar da zor bir iş değil. Boyadan falan dolayı çocuklar benimsemiyor bu işleri. O yüzden çırak bulamıyoruz. Mesleği öğrensin diye en son iki ay önce arkadaşımızın çocuğunu yetiştirelim dedik. O çocuk da iki ay sonra bırakıp kaçıverdi" diye konuştu.
İş yerinde kalfa ve çırak bulamadıkları için kardeşiyle tek çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Kuş, eğer eleman kalfa bulabilirlerse iş yerinde birçok kişiyle çalışmak istediğini sözlerine ekledi.