Haber / Ceren Seyran İnan

Whatsapp Image 2024 09 17 At 12.59.11 (1)

Mersin Barosu Olağan Genel Kurulu yaklaşırken Avukat Sebahat Gençtarih, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adına başkan adayı olduğunu yaptığı basın toplantısı ile açıkladı. Mersin Adliyesi Baro Salonu’nda yaptığı açıklama ile adaylığına dair detayları ve amaçlarını anlatan Gençtarih, “Bir kadın avukat olarak 100 yıllık bir geçmişe sahip Mersin Barosu gibi bir kuruma kadın baro başkan adayı olmanın heyecanını ve onurunu taşıyorum. Adaletin en temel ihtiyaç olduğu günümüz Türkiye’sinde, Mersin Barosu’nda isterdim ki, 100 yıl içerisinde feyz alacağım, benden önce baro başkanlığı görevini ifa etmiş bir kadın meslektaşımız olsun. Ama ne yazık ki değil bir kadın baro başkanı, baro tarihimizde kadın başkan adayı bile neredeyse yok. Başkan adaylığımın ve elbette başkanlığımın benden sonrası için işçi, kadın ve genç meslektaşlarıma ilham vermesini umut ediyorum” dedi.

TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret

Merkezinde insan olmayan yaklaşım öncelikli hukuk sorunudur”

Whatsapp Image 2024 09 17 At 12.59.10

Hukuk sisteminin işlevinin karmaşıklaşan toplumsal ilişkilerden doğan sorunları çözmek ve bunu adalet temelinde yeniden düzenlemek olduğunun altını çizen Gençtarih, “Devletin buradaki işlevi, hukuk sistemi önündeki engelleri kaldırmak, işleri kolaylaştırmak ve genel olarak adaletin sağlanmasında bir hakem görevi görmektir. İdeal olan budur. Fakat Türkiye gerçekliğine baktığımızda, hukuksuzluğun temelinde toplumu ve insanı öncelemeyen yasaların olduğunu görürüz. Yani hukuk sistemi burada, yanlış zemin üzerine inşa edilmiş bir toplumsal sistemin ürettiği sorunları çözmeye çalışmaktadır. Merkezinde insan olmayan, farklılıklara eşit yaklaşmayan bir anlayışın ürünü olan yaklaşımın kendisi öncelikli bir hukuk sorunudur. Ayrımcılık dediğimiz hukuki sorun tam da burada devreye girer ve her birimiz farkında olmadan ayrımcılık suçunun ortağı oluruz. Dolayısıyla Türkiye'de yürüttüğümüz hukuk mücadelemizi evrensel hukuk tanımıyla ifade etmek oldukça yetersiz kalacaktır” ifadelerini kullandı.

“Avukatlar asgari ücretin altında ücretler ile çalıştırılıyor”

Avukatların mesleki durumlarına değinen Gençtarih, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda, avukatlık mesleğinde, ekonomik yoklular nedeni ile meslektaşlarımızın gittikçe artan bir tarzda işçileştiğini; işçi avukatların ise yasal çalışma süresinin üzerinde, asgari ücretin altında ücretler ile çalıştırıldığını görmekteyiz. Bunu düzeltmek için, işçi avukatlar ile bir araya gelinip çözüm üretilmesi gerektiğinin farkındayız” dedi.

Kadın avukatların mesleklerini sürdürdükleri ortamlarda şiddetle yüz yüze kaldığını savunan Gençtarih, Avukatlık Yasası’nın kadın avukatların yaşadığı şiddeti ve ayrımcılığa dair düzenlemeler içermediğini ileri sürdü.

“Gelin bu defa bir kadın adaya güvenin”

Açıklamasına adaylığını duyurarak son veren Gençtarih, meslektaşlarına oy verme çağrısı yaparak, “Gelin bu defa bir kadın adaya güvenin. Bırakın bugüne kadar sizi sandığa götüren ‘arkadaşım, partilim, daha sağcı, daha solcu, daha ulusalcı’ gibi sebeplerinizi. Bana oy verirseniz ‘dengeler bozulur’ diye de düşünmeyin mümkünse. Baro seçimi yalnızca bir baro başkanı ya da yönetimi seçmek için değil; günden güne kısılan sesimizi yeniden yükseltebilmemiz için, haksızlığa, hukuksuzluğa itiraz etmek için, mesleki sorunlarımıza beraber çözüm üretmek için önemli” dedi.

Alkışlarla sona eren açıklamanın ardından aday Avukat Sebahat Gençtarih, tebrikleri kabul ederek meslektaşlarıyla selamlaştı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan