Haber / Gülsen Kaya

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri barınaklar ve satış yerlerinde kedi, köpeklerin refahı için gereken standartların sağlanması hakkında bir yasa tasarı hazırlayarak konu üzerinde uzlaştı. Hazırlanan yasa tasarısı hayvanlara temiz ve taze su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlamayı şart olarak belirledi. Hazırlanan bu tasarı bu kapsamda birliği sağlama konusunda bir ilk olarak kayıtlara geçti. Üye ülkelerin büyükelçileri aracılığı ile uzlaşmaya oturulan masada mevzuatın detayları oluşturuldu. Konuya dair ilk standartlar, 2003 yılında Avrupa Komisyonu’nda konu edilmişti. Üye ülkelerin ilgili bakanları tarafından da onaylanan tasarıda tüm kedi ve köpeklerin satılmadan ya da bağışlanmadan önce mikroçip takılmasını ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesini öngörüyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Ceviz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne atandı Mersin İl Sağlık Müdürü Ceviz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne atandı

Tasarının yasalaşması bekleniyor

Tasarı hayvanların satıldığı yerlerin, barınakların, yetiştirme noktalarının belirli standartlara uyması gerekliliği, köpeklerin her gün açık bir alana erişimi olması, köpeklerin her gün gezdirilmesi gibi şartları içeriyor. Tasarının son haline kavuşması ve yasalaşması için ise Konsey Başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerin tamamlanması gerekiyor.

Tasarı süreci Türkiye’de de hayvan hakları savunucuları tarafından takip ediliyor. Meclis’e gelmesi konuşulan sokak hayvanlarının toplatılmasına dair yasa tasarısı konusunda yeni bir gelişme olmazken, hayvanların toplatılması ve ötenazi gibi içeriklere sahip olduğu iddiası tepki çekmeye devam ediyor.

Muhabir: Gülsen Kaya