Haber / Ceren Seyran İnan

Thumbs B C C95859Fe7Bf490597Af8D126992446Ec

Geçtiğimiz yıl Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" belgeseli nedeniyle tartışmalarla iptal edilen Altın Portakal Film Festivali, bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin Ulusal Film Yarışması bölümünün Jüri Başkanlığını Yönetmen ve Senarist Ferzan Özpetek’in üstleneceği açıklandı. Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibi olan Özpetek, 2018 yılında Altın Portakal’dan Yaşam Boyu Onur Ödülü almıştı. 

Türkiye’nin Oscar’ı Altın Portakal

Avrupa ve Asya’nın en köklü film festivallerinden biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türkiye’nin de en eski ve uzun soluklu film festivali olma özelliğini taşıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, ANSET tarafından her yıl sonbahar aylarında bir hafta süreyle düzenlenen festival, Türk Sineması’nı maddi ve manevi olarak destekleme amacını taşıyor.

Temelleri 1953 senesinde, Aspendos Antik Kenti'ne düzenlenen bir öğrenci gezisinde sahnelenen tiyatro gösterisiyle atılan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılında, Dr. Avni Tolunay öncülüğünde başlayan yolculuğunda, bugüne kadar sinema sektörüne emeği geçen, mesleğe gönül vermiş birçok ünlü sanatçıyı ödüllendirmeyi sürdürerek, onların kariyer basamaklarındaki en önemli duraklardan biri haline gelmeye devam ediyor.

Yıllar içerisinde, her geçen sene daha da gelişerek, ulusal sinemanın kalbinin attığı benzersiz bir serüvene dönüşen Antalya Altın Portakal Film Festivali, ‘Türkiye’nin Oscarları’ olarak nitelendiriliyor. Festivalde; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması kategorilerinde ödüller veriliyor.

Yeni okul dönemi, yeni MEB kuralları Yeni okul dönemi, yeni MEB kuralları

Antalyalıların her yıl merakla ve sabırsızlıkla beklediği, kent kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan festival, Yeşilçam Sineması’nın toplumun her kesiminden insanın sevgiyle kucakladığı aktör ve aktrislerini, günümüz sinema dünyasının sevilen oyuncularını, yıldızları parlayan genç yetenekleri ve dünyaca ünlü yönetmenleri ağırlamanın yanı sıra, gerçekleştiği süre boyunca, yerli ve yabancı sinemanın en saygın örneklerini, sinemaseverlerle buluşturuyor. 

Muhabir: Ceren Seyran İnan