Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin Toroslar ilçesi Çağlarca Mahallesi’nde şeftali üreticisi ile buluşan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin’de üreticilerin kaybedildiğini anlatarak yetkililere seslendi. Mersin’de kaliteli ve yüksek aromalı ürünler yetiştirildiğini ifade eden Yılmaz, “Ama maalesef çiftçimizin emeği yine boş. Çiftçimiz ürünlerini Meysu’ya veriyor. Bu ürünün 7 lira üretim maaliyeti var. Çiftçimiz üretim maliyetini kurtarmak için annesi, kardeşiyle uğraşarak kendisi Meysu fabrikasına teslim edecek. Çiftçilerimiz bu şartlarda nasıl ayakta duracak? Bizi duyması gerekenlerin kulaklarına sesleniyorum. Bu feryadı duysunlar. Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum. Bu çiftçimizin sesini duymadıkça ürün üretecek çiftçi bulamayacaksınız” dedi.

Mersin’in de aralarında bulunduğu 44 ilde “Narkoçelik-39” operasyonları Mersin’in de aralarında bulunduğu 44 ilde “Narkoçelik-39” operasyonları

“Ekmek parası kalmadı”

Yetkilerin seslerini duymasını ve üretim maliyetlerine çözüm bulmasını isteyen şeftali üreticisi ise, “Geçen yıl maliyetler ikiye katlandı. Ama geçen seneki fiyatlara bile satamıyoruz. Bununla birlikte kurtlanma da çok fazla. Bir yerine iki, dört ilaç vermek zorunda kalanlar oldu. Bu seneki para ancak bahçenin bakımına yetecek. Ekmek parası kalmayacak sadece bahçeyi gelecek seneye hazırlamaya çalışacağız. Bahçeyi kurtarmaya çalışacağız” diyerek çözümleri kalmadığını ifade etti.

“Marketlerde 49 lira, biz yarısına satamıyoruz”

Ülkede çiftçilerin kaderine terk edildiğini savunan Musa Yılmaz, “Bu genç arkadaşlarımızın üretimde kalması mümkün görünmüyor. Duymayan kulakları açıp çözüm bulunması lazım. Fabrika sahiplerine de sözümüz var: Vicdan merhamet varsa üretim maliyetinin üstünde ürün alsınlar. Ben Tarım Kredi Kooperatifi’ne gittim. Meyve satmıyorlar. Bizim kendi üretimimizi satmıyorlar. Mersin’de marketlerde 49 liraya satıyorlar. Bizim ürünümüz 20 liraya satılmıyor” diyerek yetkililerin müdahale etmemesini eleştirdi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan