Özel Haber

Aile Sağlığı çalışanı ebe ve hemşireler ‘Vergide Adalet’ için sesini yükseltti

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık örgütleri, 41. kez ‘Vergide Adalet’ diyerek eylem düzenledi.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen’den oluşan sağlık örgütleri ‘Vergide Adalet’ başlıklı eylemleri için Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

“Maaşta adaletsizlik var”

Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Başkanı Serap Karatuzun, eylemlerinde 41. haftada olduklarını vurgulayarak, “Adalet istiyoruz derken bakanlığımız level atladı. Maaşta adaletsizlikle yoluna devam ediyor. Bunu yaparken de haince planlarla yıllardır aynı odaları, aynı zorlukları paylaşan aile hekimliği çatısı altında bir aile olduğumuzu unutup birimizden çalıp diğerimize ikram edermiş gibi yaparak bizi birbirimize düşman edeceğini sanıyor ama çok yanılıyor. 20 yıllık aile hekimliğinde ne bakanlar ne makamlar değişti. Ne yönetmeliklerle tehdit edildi ama biz hala buradayız ve işbirliği içinde yolumuza devam ediyoruz” dedi.

“Üzgünüz, kırgınız”

Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Yönetim Kurulu Üyesi Hemşire Zeynep Yüksekal ise, “Aile hekimliğinde çalışan biz ebe ve hemşireler üzgünüz, kırgınız ve yorgunuz. Çünkü bu teşvik adı altında bizlere verilen hakkaniyetsiz ve sadece verdik demek için yapılan komik ödemeler ile çalışma şevkimiz günden güne azalmıştır artık bardak doldu taşıyor bu yönetmelikte ne kadar çalışırsak çalışalım tavan kat sayısı bir buçuk kat olduğu için vücut gelire ulaştığımızda hak ettiğimiz maaşı alamıyoruz” diyerek bakanlığa seslendi.

“Acil çözüm bekliyoruz”

Maaş ve özlük haklarında acil düzenleme isteyen Yüksekal, “İvedilikle 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nda aile sağlığı çalışanı tavan kat sayısı olan bir buçuk kat, 3 kata çıkarılmalıdır. Yeni yönetmelik ile doktorun inisiyatifinde olan HYP, antibiyotik oranı, sevk oranı gibi kriterler halk sağlığını tehdit eder. Bizleri de kendi kendi inisiyatifinde olmayan kriterlerle maaş hesabı yaptırıp cezalandırıyor. Bu kriterler uygulanması imkansız olup, uygulansa dahi bizlere ödeneği 18'de bir oranında yapılmaktadır. Sayın Sağlık Bakanı’mızdan emekliliğe yansıyan tek kalem maaş ve özlük haklarımızın düzenlenmesi için acil çözüm bekliyoruz” sözlerini kaydetti.