Sağlık

Adana’da hastalar da sakatattan vazgeçmiyor

Abone Ol

Adana’da kronik hastalar artık içerisinde pirinç olmayan sakatatları tercih ederken İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, “Sakatatlar gerçekten protein ve yağ açısında, demir ve vitaminler açısından zengin gıdalar. Haftalık 500 gram sakatatı aşmamalıyız. Porsiyonu aşılmayan sakatat yararlı" uyarısında bulundu.

Kebabın başkenti olarak bilinen Adana’da sevilen bir diğer lezzet de sakatat. Özellikle gece geç saatlerde aperatif bir yemek türü olarak yoğun ilgi gören sakatat, son dönemlerde şeker hastaları da içerisinde pirinç olmayan, şırdan ve işkembenin doğranmasıyla yapılan ‘Et damar’ sakatatını tercih etmeye başladı.

Ancak uzmanlar kolestrol açısından sakatatın fazla tüketilmesinin zararlı olabileceğini belirtiyor.

“Sakatatlar protein ve vitamin açısından zengin”

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Doç Dr. Sümbül, “Adana’da çok fazla sakatat tüketimi var. Sakatatlar gerçekten protein ve yağ açısında, demir ve vitaminler açısından zengin gıdalar. Ancak uygun şartlarda saklanmadığı ve tüketilmediğinde ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor” dedi.

“Haftalık 500 gram sakatat aşılmamalı”

Son dönemlerde artan ‘Et damar’ tüketimine de değinen Doç. Dr. Sümbül, sakatat tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini anlatarak, “Hayvanın işkembe ve şırdanın doğranmasıyla ‘Et damar’ sakatatı üretiliyor. Bakıldığında protein açısından çok zengin. Proteinle birlikte doğmuş yağ da fazla olduğu için kolesterol ataklarına yol açabiliyor. Haftalık 500 gram sakatatı aşmamalısınız. Dikkat edildikten sonra bir problem yok” ifadelerini kullandı.

“Sakatattan vazgeçemiyorlar”

Kentte uzun yıllardır sakatat ürünleri satan Güngör Güler ise son dönemlerde ‘Et damar’ sakatatın rağbet gördüğünü belirterek, “Et damar sakatatları müşteriler çok beğendi. Fazlasından kaçınmalarını söylüyoruz. Adanalılar sakatattan vazgeçemiyor. Hasta olanlar dahi sakatat tüketiyor. O nedenle içerisinde pirinç olmayan sakatat yoğun bir şekilde satılıyor. Kuzu şırdanına talep çoğaldı. Alttan gelen ürünler şırdanı destekliyor” diye konuştu.