Haber / Ceren Seyran İnan
7 Ekim 2023’te, Hamas’ın liderliğinde Filistinli direniş örgütleri, Aksa Tufanı ismini verdikleri bir operasyonla İsrail içlerine kara operasyonuna başladı. 24 saat süren saldırıda önemli kayıplar veren İsrail, 8 Ekim gecesi Hamas’ın ele geçirdiği yaklaşık 250 rehineye rağmen askeri bir çıkarma kararı alarak Gazze’nin işgal edileceğini açıkladı. İşgal kararının ardından İsrail sistematik bir biçimde Gazze’de etnik temizliğe başladı. Şu ana kadar 18 bini çocuk olmak üzere 40 binden fazla Filistinliyi katletti. Gazze’ye gıda ve tıbbi yardım girişini yasakladı. Tüm okul ve hastaneleri bombaladı, kanalizasyon sistemini imha ederek temiz suya erişimi kısıtladı. Lancet’in yayımladığı bir rapor, şu ana kadar süren saldırı, abluka ve sabotajların uzun vadede 200 bin insanın yaşamına mal olacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler'in (BM) yardım çalışmaları yapan kuruluşları, Gazze'de insani bir felaket yaşandığını defalarca kez dile getirdi:
"2 milyondan fazla Filistinli, su, gıda, temizlik, barınma, sağlık, eğitim, elektrik ve yakıt gibi temel ihtiyaçlar olmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Aileler defalarca kez yer değiştirmek zorunda bırakıldı."
Geçtiğimiz haftadan bu yana dünyanın çeşitli yerlerinde birinci yılın dolması sebebiyle Filistin’e destek eylemleri yapılıyor. Her yerde eylemler düzenlenirken uluslararası örgütlerden ateşkes çağrıları yineleniyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 802 Filistinli öldü, 96 bin 844 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.