Özel Haber

4 günlük mesai araştırması olumlu sonuçlar verdi

İngiltere’de yapılan haftada 4 gün mesainin iş hayatını ve çalışanları ne yönde etkileyeceğine dair yapılan araştırmalar sonuçlandı. Araştırmaya katılan firmaların çoğundan olumlu dönütler alındı.

Abone Ol

Haber / Ayşe Ay

Autonomy'nin hazırladığı haftada 4 gün mesainin olası etkilerine dair araştırmaya katılan 60’tan fazla firmanın geri dönütlerinden araştırma sonuçları açıklandı. Birçok üniversitenin de dahil olduğu araştırma ile 4 günlük mesainin çalışma düzeni, koşullar ve motivasyondaki değişimler raporlandı. Araştırmaya katılan 61 firmadan 54’ü 4 günlük mesai düzenlemesinin olumlu sonuçları olduğunu belirtirken 31 tanesi bu uygulamayı kalıcı olarak devam ettireceklerini ifade etti. Proje yöneticilerinin yarısından fazlası olumlu dönüşlerden memnun kaldı.

Fiziksel ve mental denge çok daha iyi durumda

Firmalar bu uygulama ile işten çıkmaların azaldığını raporlarken, işe alım görüşmelerinde de daha pozitif durumlar yaşanmasını sağladığını belirtti. Aynı zamanda çalışanlar mental sağlığının daha iyiye doğru yöneldiği belirlendi. Boston Koleji akademisyenleri çalışanların fiziksel ve ruhsal dengesinin 6 ay öncesine oranla önemli ölçüde arttığı vurguladı. Çalışanların yüzde 96'sı 4 günlük mesai düzeninin kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını belirtti. İşte verimliliğinin arttığını söyleyenlerin oranı da yüzde 86 oldu. Araştırmada olumlu sonuçlar dışında bazı firmaların iş ve maliyet dengeleri konusunda zorluk yaşayabileceği de notlar arasında yer aldı.