Haber / Begüm Acımış

2024 Nobel Barış Ödülü, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye düzenlediği atom bombası saldırılarından kurtulanların oluşturduğu sivil toplum kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. 'Hibakusha' olarak da adlandırılan mağdurların yürüttüğü çalışmalar 2024 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Nihon Hidankyo kuruluşu nedir?

Mersin Eczacılar Odası: “İlaç niye yok?” Mersin Eczacılar Odası: “İlaç niye yok?”

Nihon Hidankyo, Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan ve nükleer silahsızlanmayı destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışıyor. Tam adıyla "Nihon Hidankyo" (Japon Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Derneği), 1956 yılında kurulmuş ve Hiroşima ile Nagasaki'de yaşanan nükleer saldırılardan sağ kurtulan hibakuşalar (atom bombası mağdurları) tarafından destekleniyor. Nihon Hidankyo'nun amacı, hibakuşaların yaşadığı sağlık ve sosyal sorunları gündeme getirmek, onlara destek olmak ve nükleer silahların yasaklanması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmektir. Örgüt, nükleer silahsızlanma hareketlerinin öncüsü olarak kabul edilir ve dünya genelinde bu amaca yönelik kampanyalar düzenler. Ayrıca, mağdurların tedavi, tazminat ve sosyal haklar gibi konularda taleplerini dile getirir ve Japon hükümetinden bu konuda destek talep eder.

Kuruluş amaçlarını şu şekilde tanımlıyor;

“Hibakusha'nın hikayelerini anlatarak insanlara atom bombalamasının hem Japonya içinde hem de dışında yaşadığı deneyimleri, verdiği gerçek zararları ve sonrasındaki etkileri anlatmak; atom bombası mağdurlarını BM'ye, nükleer silah sahibi ülkelere ve dünyanın diğer ülke ve bölgelerine göndermek; atom bombalamasının yarattığı acıları anlatarak geleceğin barış çalışanlarının yetişmesine yardımcı olmak.”

Editör: Begüm Acımış