Haber / Alper Yetgün

Türkiye’nin ulusal tarım politikalarının belirlenmesinde etkin kurumları oluşturan ve Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Hububat, Ulusal Çay, Ulusal Fındık, Ulusal Süt, Ulusal Turunçgil, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı, Ulusal Kırmızı Et, Ulusal Pamuk ve Ulusal Baklagil konseylerinden oluşan Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması ilk kez Mersin Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde Mersin’de yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katıldığı buluşma Mersin Ticaret Borsası, Güvenilir Ürün Platformu ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir açılışta yaptığı konuşmada ulusal ürün konseylerinin bir araya geliş sürecini anlatarak konsey başkanları ile yaptıkları çalışmaları aktardı. “Tarım sektörünün güçlü yapısı sayesinde zorlukları aşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ‘tarım milli güvenlik meselemizdir’ sözü çok yerinde bir tespit. Ülkemiz tarım için gece gündüz demeden çalışıyor. Konseylerimiz de bu ortak çalışma için bir araya geliyor. Ortak çalışma alanlarını böyle kuruyoruz” diyen Özdemir, böyle bir organizasyonun başka yerde olmadığını ve ilk kez Mersin’de yapıldığını iletti. Ürün konseylerinin yapısının çok yönlü olduğunu belirten Özdemir, “Bu konseylerde üretici, nakliyatçı, ihracatçı ve birçok çeşitli sektör temsilcisi bulunuyor. Hepsi derdini, görüşünü bakanımıza iletmek için burada. Görüşlerimizin dikkate alınacağına inanıyoruz. Çalıştaylar, seminerler ile sorunların tespiti ve çözüm önerileri için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye yüzyılını tarım yüzyılı haline getireceğiz” dedi.

Konseylerin çalışmalarını tebrik ederek ilk kez yapılan bu buluşmaya katılmaktan memnun olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise bakanlığın sorumluluğunda olan gıda güvenliği, hayvansal gıda üretimi, su işleri ve orman varlığı konusunda tüm çalışmalara hız vermeden devam ettiklerini belirtti. Orman yangınları konusunda geçmiş olsun dileklerini yineleyen Bakan Yumaklı, ormanlarla ilgili takiplerine devam ettiklerini, tüm önlemleri alacaklarını aktardı.

İklim değişikliğinin artık hayatlarımıza yoğun etki ettiğini, sadece cümlelerde değil gerçeklik olarak karşımızda olduğunu ifade eden Yumaklı, “İklim değişikliği hayatlarımızda hissediliyor. Bizler zaman, saat fark etmeden her an nerede bulunmamız gerekiyorsa orada bulunuruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her sorunun üstesinden geliriz” dedi.

Yapılan organizasyonun çok değerli olduğunu söyleyerek Güvenilir Ürün Platformu ve ürün konseylerini tebrik eden Bakan Yumaklı, “Ülkemizin 360 derece tüm tarımsal üretiminin konuşulduğu böyle birlikler için hep yan yana olacağız. Katkılarımızı birleştirmeye devam edeceğiz. Bakanlık olarak alacağımız kararları hep sektörlerle konuşarak yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Sektörün dününü, bugününü konuşacağız. Ancak en önemli olan yarını konuşmak. Gıda güvenliğinin milli güvenlik meselesi olduğunu herkes biliyor. Buna sektöre sahip çıkmak değil, sektörle omuz omuza vermek diyorum ben” dedi.

Bu tip platformların görüş alışverişine katkı sağladığını ve kritik önemlere sahip olduğunu belirten Bakan Yumaklı, şu sözleri iletti:

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

“Üreticiler bu platformları bulamazsa, görüşlerini paylaşamazsa alakasız kişilerin görüş belirttiği bir halde oluruz. Bu konuşmalar başta yetkin kişiler tarafından sektör içinden yapılmalı. Toplumun doğru bilgi alma hakkını sağlamak ancak bu şekilde mümkün olur. Toplumun doğru alanlara yönelmesi de bu şekilde gerçekleşir. Ülkemiz coğrafi konumu ile stratejik bir noktada bulunuyor. En fazla 9 saatlik bir uçuş ile dünyanın her yerine ulaşabiliyoruz. 9 trilyonluk ticaret hacmine sahip bir ülkeyiz. Avrupa’da birinciyiz. İnsan kaynaklarımız ve potansiyelimizle ilerleyeceğiz. Bu potansiyeli üretime, ihracata çevirebilecek konumdayız. 22 yılda 1,6 trilyonluk desteği üreticilerimizle buluşturduk. Modern tarım ve sulama yöntemlerini de otomasyonla tüm Türkiye’de yaygınlaştıracağız. Dünya’yı takip ederek ilerleyeceğiz.”

Muhabir: Alper Yetgün